Afbeelding
.

Politiek praat verder over toekomst gymzalen

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – In de raadscommissie Samenleving & Bestuur wordt maandagavond 13 mei opnieuw gesproken over de toekomstvisie van de gymzalen in Hattem. De gemeente heeft door diverse ontwikkelingen behoefte aan een visie op de lokale gymzalen om afgewogen keuzes voor de toekomst te kunnen maken.

Onderzoek

Het college stelt voor om de gymzaal aan de Spoorstraat te sluiten en de zaal aan de Eijerdijk te renoveren. Dit scenario komt als beste uit de bus uit het onderzoek ‘Visie gemeentelijke gymzalen gemeente Hattem’. Op basis van de visie en het afwegingskader zijn de verschillende scenario’s beoordeeld en is deze variant door onderzoeksbureau Draaijer als voorkeursscenario bestempeld. In een raadsvoorstel wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met dit scenario en een voorbereidingskrediet van 150.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitwerking ervan.

Uit de bespreking in de commissievergadering van 25 maart bleek dat er voor de politieke partijen toch meer haken en ogen zitten aan de voorgestelde sluiting van de gymzaal aan de Spoorstraat. Dit werd in een inspraakreactie van voorzitter Marco Pater van HanzeGym Hattem nader toegelicht. Vandaar dat besloten werd om dit raadsvoorstel nogmaals ter bespreking op de agenda van de commissievergadering te zetten, voordat het ter besluitvorming in de raad op tafel komt. Vanuit de fracties van lijst Borst, PvdA/GroenLinks en CDA werden nog aanvullende schriftelijke vragen over dit onderwerp gesteld.

HanzeGym

In een memo is de raad op de hoogte gesteld van de antwoorden op de vragen die door HanzeGym in de commissievergadering van maart zijn gesteld. Duidelijk is dat welk scenario er ook gekozen wordt, dit gevolgen heeft voor de vereniging. HanzeGym wilde onder meer inzicht in hoe de conclusie tot stand is gekomen dat Hattem met een gymzaal minder kan. Het antwoord hierop luidt dat door Draaijer een analyse gemaakt is of de huidige bezetting ook met een gymzaal minder past. “De conclusie is dat de planning grotendeels gehandhaafd kan worden. De planning voor de nieuwe situatie zal in overleg met de gebruikers, De Marke en de gemeente worden gemaakt.”

Planvorming

Volgens de voorgestelde plannen gaat flink geïnvesteerd worden in de Eijerdijk. HanzeGym vraagt hoe gebruikers kunnen participeren in de planvorming. Zo heeft HanzeGym een materiaalhok in de Spoorstraat en alleen een clubruimte aan de Eijerdijk. Duidelijk werd gemaakt dat HanzeGym wel kan uitwijken naar de Marke, mits deze in twee delen afzonderlijk van elkaar is te gebruiken zonder last te hebben van elkaars muziek.

Het college geeft aan dat voor het scenario ‘sluiten Spoorstraat en grondige renovatie Eijerdijk’ een bedrag van circa 1,6 miljoen is begroot. “Deze kosten bestaan uit het renoveren en verduurzamen van de Eijerdijk, het slopen van de Spoorstraat en het aanpassen van de akoestische wand en de sportvloer in De Marke, waardoor er beter gebruik kan worden gemaakt van de verschillende zaaldelen in De Marke.” De zorgen van HanzeGym over de verkeersveiligheid van de jonge sporters rondom de Marke is op dit moment al een punt van aandacht welke meegenomen is in de herontwikkeling van de Apeldoornseweg, zo staat in de memo.

Participeren

Bij een positief besluit van de raad, zal na het beschikbaar stellen van het voorbereidingskrediet de renovatie van de Eijerdijk worden voorbereid. “In deze voorbereidingsfase zal er een grondige analyse gemaakt worden van de staat, materialen, (on)mogelijkheden van de huidige gymzaal. Daarnaast zal er samen met de gebruikers, waaronder Hanze Gym, een Programma van Eisen worden uitgewerkt zoals inrichting, functionaliteit, sfeer en duurzaamheid waarna er een gedetailleerdere kostenraming kan worden uitgewerkt. Vervolgens werkt een architect samen met een installatieadviseur en constructeur een ontwerp (voorlopig/definitief) uit. In de vervolgfase zal samen met een aannemer het Definitief Ontwerp worden uitgewerkt zodat het gerealiseerd kan worden. In de uitvoeringsfase zullen ook afspraken gemaakt worden met de huidige gebruikers van de Eijerdijk en de Marke, om de gebruikers tijdens de renovatie zo goed mogelijk te faciliteren”, zo staat in de memo over de vragen van HanzeGym.

Tarieven

Het renoveren van de Eijerdijk is voor de gemeente ook een logisch moment waarop de huurtarieven geharmoniseerd worden. “De verwachting is dat de huurtarieven van de gemeentelijke gymzalen zullen stijgen. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van de gymzaal aan de Eijerdijk na renovatie is verbeterd.”

Duidelijk is dat de zaal aan de Spoorstraat in gebruik blijft tot de gymzaal aan de Eijerdijk is gerenoveerd. In totaal neemt het hele proces ruim twee jaar in beslag. Wanneer de raad voor de zomer een besluit neemt, is de renovatie van de Eijerdijk medio eind 2026 afgerond.