Afbeelding
.

Werkbezoek Europarlementariër

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Afgelopen vrijdag bezocht Europarlementariër Mohammed Chahim de regio Noord Oost Veluwe. 

Hij was hier op uitnodiging van de afdelingen Groen Links - PvdA (Epe, Heerde en Hattem). Doel was vooral het helder krijgen van Europese regels en de lokale uitvoerbaarheid. Met de Europese verkiezingen op 6 juni in het vooruitzicht kwam Brussel nu in de regio.

Het werkbezoek werd gestart bij de Hoogwatergeul Veessen, het tweede deel vond plaats op ’t Veen in Hattem. Mohammed Chahim heeft als wethouder in Helmond lokale bestuurderservaring opgedaan en dat motiveert hem scherp te zijn op hoe Europese richtlijnen lokaal uitpakken. Zijn motto is: “Groen doen is een andere manier om uit rood te komen”. Dit vertaalt hij graag naar het verduurzamen van woningen, om huishoudens met lage inkomens beter betaalbaar te laten wonen. “Verduurzamen is win-win voor iedereen. Ook voor bedrijven die hierin werkzaam zijn.” Wethouder Koen Castelein voegde zich ook bij de groep. Aan bod kwam het woningtekort in Nederland, met in het bijzonder de schaarste aan bouwruimte in Hattem. Naast de betaalbaarheid van wonen werden ook de soorten woningen besproken. Tijdens de wandeling kwamen daarnaast de technische uitvoerbaarheidsaspecten aan bod evenals, opnieuw, de Europese regels.

Thema-avond

Het derde deel van het werkbezoek was de thema-avond in de Marke. Hier ging het onder andere over vragen die een goede onderlinge afstemming en samenwerking binnen Europa vereisen. Zo kwam het elektriciteitsnet aan bod, evenals het spoorwegennet. “Wat betreft de energietransitie moet er niet achterover geleund worden”, zo werd gesteld. Mohammed noemde meerde voorbeelden waar technologische ontwikkelingen elders veel sneller gaan dan in Europa. Tot slot kon worden geconcludeerd dat ‘Nederland met een sterk Europa niet zwakker wordt, maar vooral sterker’. “Een verdeeld Europa is niet opgewassen om problemen op wereldschaal te kunnen weerstaan.”

Fractievoorzitter Jaap van Tiel is blij met de komst van een Europarlementariër naar Hattem. “Dit is heel belangrijk. Brussel is zo dichtbij en dat is in het grote Europa ook weer bijzonder.” Jaap van Tiel sprak van een geslaagd bezoek. “Zeker ook door de praktische tips. Het is mooi om te weten dat er anders met sommige regels om kan worden gegaan, en hoe er makkelijker bij subsidies kan worden gekomen.”