Afbeelding
Foto: .

Maak kennis met de postduivensport

· leestijd 1 minuut Sport

HATTEM - Al meer dan twee eeuwen zijn mensen gefascineerd door het vermogen van postduiven om over grote afstanden en, met hoge snelheden, naar huis te vliegen. Waarom is het houden van postduiven zo’n prachtige hobby? Het bestuur van De Reizende Postduif Hattem legt het graag uit.

“Waar wij mensen vertrouwen op moderne navigatiehulpmiddelen, is een postduif in staat om zonder dat alles, met snelheden van tot wel 140 km/uur, feilloos de weg naar huis te vinden. Een prestatie van formaat.” Het zijn niet alleen deze grootse prestaties die tot de verbeelding spreken. Een duivenliefhebber is dagelijks bezig om zijn duiven zo goed mogelijk te verzorgen. De dagelijkse omgang met de duiven, jaarrond, is voor veel liefhebbers de kern van het houden van postduiven. “Duivenliefhebbers zijn een dwarsdoorsnede van de maatschappij. Jong en oud, mannen, vrouwen, met alle denkbare maatschappelijke functies, komen in de duivensport samen. Wat duivenliefhebbers verbindt is de passie voor de duif en het spel met de duiven”, aldus het bestuur van De Reizende Postduif Hattem. 

Olympiade

Grenzen vervagen als duivenliefhebbers elkaar treffen. Dit werd bijvoorbeeld duidelijk tijdens de Olympiade in Maastricht in januari. De duivensport, erkend als immaterieel cultureel erfgoed, heeft een geschiedenis die twee eeuwen teruggaat. Tijdens de Olympiade kwamen duivenliefhebbers uit de hele wereld samen om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen, ervaringen te delen en te genieten van de mooiste en snelste duiven ter wereld.

Wedstrijden

De wedstrijden met duiven worden in de periode van april tot en met september gehouden. De duiven worden losgelaten in België en Frankrijk en de afstanden variëren van 100 tot 1.000 km. Een goed oriënterend vermogen, een goede gezondheid en conditie, ervaring, afstand geschiktheid en soms ook wat geluk, bepalen welke duiven bovenaan de uitslag van de wedstrijd staan. “De thuiskomst van de duiven van een wedstrijd is de ultieme kick voor een duivenliefhebber. De spanning van het wachten op de duiven en dan de vaak spectaculaire aankomsten na een reis van honderden kilometers is duivensportbeleving in optima forma.”

Benieuwd wat de duivensport zo interessant maakt? Ga eens kijken bij een duivenliefhebber op een wedstrijddag om het zelf mee te maken, neem contact met hem/haar op, of de duivenvereniging in uw woonplaats. Voor Hattem is contactpersoon: Gerrit van Eikenhorst, Werfkamp 20, Hattem. Hij is te bereiken via tel. 06-130231042.

De Kleine uitblinker

HATTEM - Zaterdag 4 mei werd er gevlogen vanaf Chimay, afstand 295 km. 

Het werd een vlot verlopen wedstrijd , waarbij de duiven enigszins geholpen werden door een zwakke zuidoosten wind. Grote uitblinker was dit keer Hessel de Kleine met een dubbele overwinning en 4 duiven in de top tien.

Uitslag: 1, 2, 7, 9. Hessel de Kleine (1.580 mpm), 3, 10. Sandra Keizer, 4. Wout van Gelder, 5. Gert Huizinga, 6. Comb. Brons & Zoon, 8. Johan Scholten. Volgende week staat de eerste midfondvlucht vanaf Soissons op het programma, afstand 395 km.