deHattemer.nl

Maandag, 6 juli 2020

Het laatste nieuws uit Hattem

Heropening Bruno Barat Art Gallery

Heropening Bruno Barat Art Gallery
Redactie: dehattemer

HATTEM - In navolging van musea en kunstinstellingen is de galerie van Bruno Barat aan de Kruisstraat onder voorwaarden open. De veiligheid van de bezoekers en bewoners van het pand staat voorop. Alle nodige voorzorgmaatregelen zijn genomen volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In het kader van de heropening van de galerie brengt de zomerverkooptentoonstelling een mooie diversiteit aan kunstwerken rondom bloemen als hoofdmotief. “Het bloemenstilleven bestond al in de Griekse Oudheid maar werd pas een eigen genre in de zestiende eeuw. Bloemstillevens hadden destijds veel meer betekenissen dan wij er tegenwoordig uithalen. Een roos bijvoorbeeld stond voor Venus, de heilige maagd Maria en liefde; de lelie onder andere voor onschuld; de tulp voor nobelheid; zonnebloemen voor trouw en goddelijke liefde en de papaver voor kracht, slaap en dood.

In de negentiende eeuw werden bloemen losser en wilder geschikt. Impressionisten experimenteerde met kleur en lichtval. Ook Vincent van Gogh maakte meer dan dertig bloemstukken zoals de wereldberoemde zonnebloemen en irissen. Expressionisten gingen uit stap verder door de bloemen in beweging te brengen en deze letterlijk te laten knallen uit het doek.

Dichter bij ons presenteer ik met trots twee prachtige bloemstukken van Jan Voerman jr. en oogstrelende blauwe regen uit de tuin van Claude Monet gefotografeerd door de Hattemse beeldende kunstdocente en fotograaf Carla Hagemans-Van Duinen. Daarnaast nog veel meer te bewonderen. Nog altijd zijn bloemstillevens een geliefde onderwerp voor kunstenaars en kunstkopers en scoren deze prachtige schepsels van de natuur hoge ogen bij de internationale liefhebbers.

Speciaal voor de komende zomermaanden kunnen bezoekers rondwandelen in de weelderige rozentuin van de voormalige pastorie. Wij spannen ons in om uw bezoek even comfortabel als veilig te laten verlopen. Enfin, u kent de nieuwe rituelen inmiddels wel… U bent van harte welkom”, aldus Bruno Barat.

De galerie is juni, juli en augustus geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Met uitzondering van 10 tot en met 17 juli en 16 tot en met 22 augustus.