deHattemer.nl

Dinsdag, 7 april 2020

Het laatste nieuws uit Hattem

Vogelfotografie, altijd ok?

Vogelfotografie, altijd ok?
Foto: NaturePicture/ Natuurmonumenten
Ingezonden door: Roel Janssen

Beste vogelfotografen,

Nu het broedseizoen van spechten weer begonnen is, het weer lekker, zien wij helaas ook weer het aantal nestfoto’s van spechten toenemen, laatste tijd veel Zwarte Specht. Ook in de bossen rondom Hattem.

Met opmerkingen onder deze foto’s zoals “het kon gewoon, hij bleef gewoon doorhakken”, verbazen wij ons telkens weer over de echte vogelkennis van deze fotografen, het kan namelijk niet! 

Wij weten zelf ook hoe leuk vogelfotografie is en wij zijn daar ook af en toe fanatiek mee bezig maar houdt je aan de regels; verstoor ze niet!   

Kom je toevallig een nest of nestholte tegen, sta je er alleen een kwartiertje wees dan daarna snel weg.

Maar wij zien op Facebook en in andere media foto's en locaties gedeeld worden, en veel fotografen langdurig bij hetzelfde nest; zelfs auto ervoor, stoeltje eruit en uren lang onder een nestboom zitten en dat is een ‘not done’. Waarom? Omdat de (ongeziene) impact veel groter kan zijn dan je denkt.

- De specht blijft hakken, maar de stress is hoger als er langdurig (meer) mensen vlakbij staan, verlaten van de nestholte is dan helaas niet ongebruikelijk,

- Jullie trekken ook de aandacht van roofdieren, dus kans op predatie neemt toe,

- Voedselvoorziening van broedende vogels wordt onregelmatiger, dit zal invloed hebben op eileg en, schade aanrichten aan eieren of de eieren komen niet uit. Dat zien we niet, we zien alleen wat wel uitkomt.

- Voedselvoorziening van jonge vogels wordt onregelmatiger, spechten durven vaak minder goed bij het nest te komen, dit zal invloed hebben op verengroei en gezondheid van de jonge vogels, de kans op overleven na uitvliegen wordt kleiner bij een slecht verenpak of gezondheid,

Je kunt blijven volhouden dat het in jouw geval altijd goed gaat, je hoort daar gewoon niet te blijven staan, om de vogels de optimale kans te geven tot een goed broedseizoen.

Ik hoop dat veel fotografen die hiermee bezig zijn, eens verder gaan nadenken, dan aan hun eigen plaatjes.

PS. Zelfs op het laatste blad "Puur Natuur" van Natuurmonumenten staat op de cover een Zwarte Specht bij nest, je zou denken dat ze daar toch beter wisten...

 

Roel Janssen, namens de groep Birdwatchers van Hattem