deHattemer.nl

Maandag, 6 juli 2020

Het laatste nieuws uit Hattem

Zomermarktconcerten Andreaskerk Hattem

Zomermarktconcerten Andreaskerk Hattem
Redactie: dehattemer

HATTEM- Hoewel de aansturing van het carillon van de Andreaskerk op de Markt defect is, heeft dit geen gevolgen voor de zomerconcerten van de stichting De Hattemer Beiaard. De gemeente Hattem is eigenaar van het carillon in de Hattemse kerktoren.

Hoewel de klokken niet kunnen luiden, kan het carillon wel bespeeld worden. Omdat het repareren van de defecte carillon-computer een specialistische klus is verwacht de gemeente Hattem dat deze pas na de zomer gemaakt kan worden.

Tijdens de wekelijkse woensdagmiddagmarkt in de maanden juli en augustus vinden ook dit jaar weer een reeks zomerse bespelingen van de Hattemer beiaard plaats, gevolgd door een bespeling van beide orgels in de Andreaskerk. Aanvang carillonconcerten 14.30 uur, met aansluitend van 15.15 uur tot 15.45 uur een orgelbespeling. Achtereenvolgend 9 weken spelen de volgende musici. 1juli: oud-stadsbeiaardier Jaap Neuteboom en Organist Bert Gelderman. 8 juli: oud-stadsbeiaardier Jaap Neuteboom en organist Matthijs Schuurman. 15 juli: oud-stadsbeiaardier Martien van der Knijff en organist Jaap Neuteboom. 22 juli: oud-stadsbeiaardier Martien van der Knijff en organist Harm Jansen. 29 juli: oud-stadsbeiaardier Martien van der Knijff en organist Jaap Neuteboom. 5 augustus oud-stadsbeiaardier Martien van der Knijff en organist Johan Smit. 12 augustus oud-stadsbeiaardier Martien van der Knijff en organist Bert Gelderman. 19 augustus oud-stadsbeiaardier Martien van der Knijff en organist Harm Jansen. 26 augustus oud-stadsbeiaardier Martien van der Knijff en organist Martin van Heerde. Vervolgens nog een afsluitend concert tijdens Open Monumentendag op zaterdagmiddag 12 september van oud-stadsbeiaardier Martien van der Knijff en organist Harm Jansen. Luisteraars zijn van harte welkom. De toegang is vrij en programmaboekjes zijn gratis verkrijgbaar in de dan voor bezichtiging geopende Andreaskerk.

“De zomerbespelingen vallen onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de Stichting de Hattemer Beiaard. De gehele organisatie en een groot deel van de uitvoering wordt verzorgd door Martien van der Knijff in samenwerking met organist Bert Gelderman”, laat Hans Veltkamp namens de Stichting de Hattemer Beiaard weten. De stichting stelt dat de zomerconcerten uniek zijn om te beluisteren.

“De Grote- of Andreaskerk beschikt over drie bijzondere muziekinstrumenten. Twee orgels en een beiaard. Met name het oude koororgel is zeer bijzonder en wordt door orgelliefhebbers over de hele wereld gewaardeerd. Het orgel trekt ook vele uitstekende organisten aan. Zo heeft de kerk een heel corps van volledig opgeleide organisten, waarvan er twee zelfs docent zijn op meerdere conservatoria, Jaap Zwart en Harm Jansen. En ook de beiaard wordt door veel beiaardiers zeer gewaardeerd. Onder andere de befaamde Belgische beiaardier en slagwerker Kenneth Theunissen, winnaar van het Koningin Fabiola Beiaardconcours in 2014, komt jaarlijks naar Hattem om onze beiaard te bespelen. De woensdagmiddagconcertserie is een vaste waarde geworden voor veel muziekliefhebbers.”